Bebeğinizin ilk hareketlerinden biri olan yuvarlanma onun için önemli bir aşamadır. Ebeveynler için bebeklerinin bağımsız hareketleri mutluluk vericidir ve olduğu yerde dönme hareketi de bunlardan biridir. Bebeğiniz başınızı kaldırabilecek kadar güçlendiğinde sırt üstü yatarken sağa veya sola dönecektir.
Bebekler genellikle kafasını kaldırmaya çalıştığı dönemin ardından yatarken dönmeye başlar. Bunu siz önceden fark edemeyeceğiniz için aniden dönmeye başlayan bebeğiniz eğer yüksek bir yerdeyse düşebilir. Bu da kafa travmalarına ve yaralanmalara sebep olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzu yatakta veya yüksek bir yüzeydeyken asla yalnız bırakmamalısınız. Bebeğinizin dönmesini sağlayan kas topluluğu onun emekleme ve oturmasına yardımcı olanlarla aynıdır. Bu hareketi yapmak ileri ki aşama olan kafasını dik tutarak oturma ve emekleme aşamasına geçişte bebeğin kaslarını güçlendirir.
Bebekler dönmeyi kendiliğinden öğrenir. Gelişmeye, büyümeye devam eden bebeğiniz zaman içerisinde hareketlenecek ve yavaş yavaş belirli kasları geliştikçe dönmeye başlayacaktır. Dönme, boyun kaslarının güçlenmesi ile bebeğin ilgisini çeken bir objeye doğru uzanma ve gitme isteği sonucunda oluşur. Kol kaslarının bu hareketlenmede oldukça etkin bir görevi vardır.
Kısa süreliğine başını kaldırabilir.
Yatarken başını yana doğru çevirebilir.
Yüzüstü yatarken başını yukarı kaldırabilir.
Yüzüstü yatarken baş ve omuzlarını yukarı kaldırmaya çalışabilir.
Kolların üzerinde kendi ağırlığını taşıyabilir.
Kafasını daha iyi kontrol edebilir. Baş ve göğsünü daha iyi kaldırmaya başlar.
Sırt üstü yatarken yana doğru döner.
Yüzüstü kollarına ve ellerine güvenir.
Bu ayın sonlarına doğru destekli olarak oturabilir.
Yüzüstü iken geriye veya yanlara doğru yuvarlanabilir.
Yüzüstü ağırlığını elleri ile kaldırmalı, ağırlığını sağa sola aktarmalıdır.
Yüz üstü yatarken elleri ile yeri iterek göğsünü, göbek kısmına kadar kaldırabilir.
Oturma pozisyonundayken kafasını dik tutabilir.
Sırtüstünden yüzüstüne doğru yuvarlanabilir.