GELİŞİMİNİ MERAK ETTİĞİNİZ BEBEĞİNİZE UYGULANABİLECEK BİR TEST VAR MI?

Gelişimini merak ettiğiniz bebeğinize uygulanabilecek bir test var mı derseniz, evet böyle bir test var. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde uygulanabilecek, dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan ve tavsiye edilen bu test Bayley 3 testidir. Peki bebek gelişim testi olarak bilinen Bayley III testi nedir ve nasıl uygulanır?

 

Bayley III testi nedir?

 

Bayley Scales of Infant Development Testi bebeklerin zihinsel gelişimini, dil potansiyellerini ve hareket etme becerilerini kendi yaş gurubu ile karşılaştırarak değerlendirmek ve takip etmek için kullanılan ve tüm dünyada kabul edilen gelişimsel bir tarama testidir.

Riskli doğanlarda ve prematüre bebeklerde gelişimi takip etme ve yaşıtlarını yakalamada doğru yönlendirme açısından özellikle kullanılmakta ve önerilmektedir.

 

Hangi aylarda uygulanmalıdır?

 

1-42 ay arası veya takip eden hekimin gerekli gördüğü dönemlerde uygulanabilir. Bebekler herhangi bir sorun yaşıyor olmasalar da bulundukları ayı gelişimsel olarak yakalayıp yakalamadıkları değerlendirilir ve bu değerlendirme sonucunda yapılması gerekenler planlanır. Aileye günlük yaşamda kullanacakları net bilgiler verilmelidir.

 

Bayley III testi nasıl ve kimler tarafından uygulanır?

 

Standardize edilmiş test malzemeleri kullanılarak ve bebek için uygun şartlar sağlanarak uygulanmalıdır. Testi bu konuda uygulayıcı belgesine sahip uzmanlar uygulayabilir. Bazı aktiviteler çocuk için kolay görünürken bazıları zor olabilir. Hiçbir çocuğun tüm aktivitelerde başarılı olması beklenmez. Fakat testin sonunda tecrübeli bir çocuk fizyoterapisti eksikliklerin nerelerden kaynaklandığını, yaşından ileri giden bir gelişim varsa da neler yapılması gerektiğini tespit edebilir. 

 

 

Testin amacı nedir?

 

Bebek gelişim testi sonunda bebeğiniz, zihinsel, kaba-ince motor, algılayıcı ve ifade edici dil konularında çeşitli puanlar alır. Bu puanlar hem kendi yaşıtları ile karşılaştırma, hem de daha ileri ki aylarda gelişme hızını görmede bize yol gösterir.

  • Zihinsel Test : Çocuğun düşünme, reaksiyon verme ve çevresi hakkında öğrenme yeteneğini değerlendirir.
  • Dil Testi: Algılayıcı ve ifade edici dil bölümlerinden oluşur.

Birinci bölümde çocuğun sesleri tanıması ve konuşulanları anlaması;

İkinci bölümde ise çocuğun jestleri, sesleri ve kelimeleri kullanarak iletişim kurabilme yeteneğini değerlendirir.

  • Motor Test: İnce ve kaba motor olarak 2 bölümden oluşur.

Birinci bölüm ellerini ve parmaklarını kullanabilme yeteneğini,

İkinci bölüm ise vücudunu kullanabilme yeteneğini değerlendirir.

Herhangi bir sorun görülmüyorsa, test daha ileriki aylarda tekrarlanıp sonuçlar karşılaştırılır. Yada sadece takip edilerek bebeğin gelişimi gözlemlenir. Ayrıca bazı alanlarda desteğe ihtiyaç varsa yapılacaklar net olarak saptanmış olur.

Yukarı Çık
Eskişehir Web Tasarım